Moja tortilla ziemniaczana
Tortilla ziemniaczana to danie z kuchni hiszpańskiej. Do jej przygotowania potrzebne są trzy składniki i przyprawy. W wersji oryginalnej robi się ją z surowych ziemniaków, ale przez to wydłuża się do około 45 minut czas jej przygotowania. Moja powstała z ziemniaków gotowanych - zostały z poprzedniego dnia. A, że jest to moja wariacja na temat hiszpańskiej tortilli, to dodatkowo pojawiły się w niej suszone pomidory.
Tortillę można podawać na gorąco lub na zimno, zarówno na śniadanie, obiad czy kolację.
(na 2 porcje)
- 15 sztuk małych ziemniaków
- 5 szalotek
- 5 jaj
- 6 suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- około 1/4 szklanki oleju
Cebulę pokroić w piórka, ziemniaki w plasterki, a pomidory w paski.
W wysokiej patelni o sporej średnicy- u mnie 24 cm - rozgrzać olej, pozostawiając około 2 łyżek na później. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać ziemniaki i smażyć jakieś 3 minuty ciągle, ale delikatnie mieszając. Na koniec dorzucić pomidory i smażyć jeszcze 2 minuty. Posolić i doprawić pieprzem. Całość przecedzić przez sito, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Odstawić do przestygnięcia.
W wysokim naczyniu ubić jaja doprawiając je solą i pieprzem. Jaja muszą przynajmniej podwoić swoją objętość.
Do ubitych jaj dodać ziemniaki. Delikatnie wymieszać.
W patelni po smażeniu ziemniaków rozgrzać pozostałe dwie łyżki oleju. Wylać na nią przygotowaną mieszaninę jaj i ziemniaków. Wyrównać składniki, a ogień zmniejszyć do minimum.
Smażyć 5 - 6 minut delikatnie podważając brzegi i potrząsając patelnią. Tortilla ma na niej pływać.
Kiedy tortilla zrobi się złota zaczyna się najtrudniejsza część zadania. Tortillę trzeba przewrócić. Ja mam dwie patelnie o tych samych wymiarach więc wystarczyło pustą nakryć tę z tortillą i obrócić. A potem z powrotem na mały ogień i znów 5 - 6 minut, aż się zezłoci.
Jeżeli nie macie drugiej patelni polecam wykorzystać nieco większy od średnicy patelni płaski talerz. Położyć go na patelni, odwrócić, a następnie tortillę zsuną z powrotem na patelnię.
Komentarze
Prześlij komentarz