Lody z prosecco

Kolejna odsłona lodów. Tym razem w wersji wytrawnej i na dodatek dla dorosłych.
Prosecco to włoskie wino musujące o różnych nutach smakowych. Ja do moich lodów wybrałam prosecco wytrawne z nutą brzoskwini i jabłka.
Wyszły naprawdę bardzo wytrawne. Alkohol dominował, ale świetnie sprawdziły się jako dodatek do słodkiej szarlotki na ciepło.

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml prosecco (można dać mniej, będą mniej alkoholowe :-))
  • 2 łyżki cukru pudru
Ubić na sztywno śmietankę. Pod koniec dodać cukier puder. Następnie bardzo wolno wlewać prosseko. Ciągle ubijać.
Tak przygotowaną mieszankę wlać do pojemnika maszyny do lodów i nastawić na 70 minut. Po tym czasie wyłożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Bez maszyny:
Mieszaninę przelać do wyższego naczynia i wstawić na minimum 3 godziny do zamrażarki. Co pół godziny mieszać, aby lody były puszyste.
W taki sposób podałam lody prosecco :-)


Komentarze

Popularne posty