Grzybki shimeji z papryką i kurczakiem
Wraz z MD bardzo lubimy smak grzybków shimeji, dlatego przedstawiam kolejny przepis z nimi. Nie ukrywam, że wszystkie sosy z grzybkami są do siebie podobne w smaku. No cóż bardzo te smaki lubimy. Modyfikacji podlegają główne składniki :-). Tym razem oprócz grzybków jest kurczak i spora ilość papryki. A i jak zwykle w moich daniach, dodatkiem jest makaron udon.
(na 2 porcje)
- 300 g grzybków shimeji
- 1 por
- 2 papryki - u mnie czerwona i pomarańczowa
- 5 szalotek
- 1 filet z kurczaka
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu sojowo - grzybowego
- 4 krople sosu piri - piri
- 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
- 4 łyżki sosu słodkiego mango - chili
- 2 łyżki oleju do woka
- sól
- pieprz
Grzybki odciąć od "korzonków", umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
Szalotkę pokroić w piórka, a pora w krążki.
Filet z kurczaka pokroić w paski.
W wysokiej patelni rozgrzać olej do woka. Wrzucić szalotkę i pora. Zeszklić. Dodać kurczaka i podsmażyć. Na tym etapie posolić. Kiedy kurczak lekko się zrumieni wrzucić pokrojoną paprykę i grzybki. Smażyć - dusić około 5 minut. Następnie dodać pieprz i wszystkie sosy. Wymieszać i chwilę podsmażyć.
Danie jest bardzo ciemne, ale to zasługa ciemnego sosu sojowego. Podałam je z makaronem udon, ale będzie równie dobrze smakować z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz