Omlet na śniadanie
Szybki omlecik to jest to. Jajo, ser żółty, jakaś wędlinka, ślinka cieknie na samą myśl :-). Cudowna sprawa na wspólne niedzielne śniadanko.
Nie przejmujcie się jeśli nie wyjdzie Wam złożenie omleta. Jak widać na załączonym poniżej zdjęciu mój jest poszarpany. Nie ujmuje to jednak nic z jego smaku :-).
(na 1 porcję)
- 2 jaja
- 1 łyżka śmietany 18%
- 50 g cheddara lub innego żółtego sera
- 6 plasterków salami
- kiełki rzodkiewkowe
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki tłuszczu
- 1/2 pomidora
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Salami pokroić w paseczki.
Jaja roztrzepać, dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku i wymieszać. Należy pamiętać, aby nie przesadzić z solą - ser i salami są słone.
Mieszaninę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię (oczywiście wcześniej rozgrzać tłuszcz). Równo rozprowadzić i już nie ruszać. Gdy jaja zaczną się ścinać omleta posypać serem. Przez środek omleta (od krawędzi do krawędzi patelni) usypać górkę z sera, na nią wyłożyć salami i trochę kiełków rzodkiewkowych. Jeszcze chwilę smażyć. Następnie spróbować zwinąć omlet. Nie martwcie się jeśli nie wyjdzie. Gotowy omlet zsunąć na talerz. Posypać resztą kiełków i podać z pomidorem.
Komentarze
Prześlij komentarz