Lody mango
Moje pierwsze lody z maszyny. Kupiliśmy maszynę do robienia lodów, taką która również je chłodzi. Gabaryt jest :-), niestety samych lodów wychodzi około 1 litra.
Te lody to w ogóle pierwsze, jakie robiłam. Przeglądałam wiele przepisów i wybrałam najprostszy. Oczywiście uległ modyfikacji.
Owe lody można robić również bez użycia maszyny. Będzie więcej zabawy :-)
Lody wyszły super. Nie były za słodkie, ale o takie chodziło. Te sklepowe mają bardzo duży dodatek cukru.
- 1 dojrzałe mango
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka zagęszczonego
- 6 łyżek soku z limonki lub cytryny
- 5 łyżek miodu
Mango obrać, pokroić w kostkę i zblendować na gładki mus.
Mleko skondensowane i śmietankę lekko ubić. Dodać mus, sok z limonki i miód. Wymieszać. Wlać do pojemnika maszyny do lodów i nastawić na 1,5 godziny. Po tym czasie wyłożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Bez maszyny:
Ubić śmietankę, dodać do niej mleko skondensowane i wymieszać. Następnie dodać mus mango, sok z limonki, miód i delikatnie wymieszać. Mieszaninę przelać do wyższego naczynia i wstawić na minimum 3 godziny do zamrażarki. Co pół godziny mieszać, aby lody były puszyste.
Komentarze
Prześlij komentarz