Deser z chia i owocami
Chia, czyli szałwia hiszpańska. Nasiona te są bogate w wapń, błonnik, witaminy i minerały oraz w kwasy omega 3. Warto wprowadzić je do swojej diety. Podobno działają odchudzająco :-). Nie będę się rozpisywać na ich temat. Można wygooglować.
Deser robiłam dlatego, że bardzo mi i MD smakuje, ale też po to aby moja karmiąca bratowa mogła zjeść coś, co nie zawiera białka mleka. Mała ma skazę białkową i nawet niewielka ilość kazeiny powoduje u niej wysypkę.
Deser robiłam dlatego, że bardzo mi i MD smakuje, ale też po to aby moja karmiąca bratowa mogła zjeść coś, co nie zawiera białka mleka. Mała ma skazę białkową i nawet niewielka ilość kazeiny powoduje u niej wysypkę.
(na około 3 porcje)
- 400 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki nasion chia
- 3 łyżki miodu (można więcej)
- 1 mango
- około 15 sporych truskawek
- mięta
Mleko zagotować. Do gorącego dodać 1 łyżkę miodu i nasiona chia. Dokładnie wymieszać. Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Mango obrać, pokroić i zblendować z 1 łyżką miodu na gładki mus.
Truskawki oczyścić, 3 zostawić w całości posłużą do dekoracji. Resztę z 1 łyżką miodu zblendować na gładki mus.
Przygotować pucharki lub inne szklane pojemniczki. Na dno wyłożyć mus z mango. Na niego "budyń" z chia, a na wierzch mus truskawkowy. Całość udekorować pokrojoną w plasterki truskawką i listkami mięty.
Truskawki oczyścić, 3 zostawić w całości posłużą do dekoracji. Resztę z 1 łyżką miodu zblendować na gładki mus.
Przygotować pucharki lub inne szklane pojemniczki. Na dno wyłożyć mus z mango. Na niego "budyń" z chia, a na wierzch mus truskawkowy. Całość udekorować pokrojoną w plasterki truskawką i listkami mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz