Zupa szparagowa
Kolejna odsłona szparagów :-) Zupa szparagowa, a w sumie krem szparagowy. Niesłychanie delikatna w smaku. Doskonale smakuje z grzankami. Ja moje grzanki przez przypadek spryskałam oliwą z chili. Były lekko ostre, ale ta ostrość doskonale skomponowała się z kremem szparagowym :-).
- 3 udka z kurczaka
- 2,5 l wody
- 2 marchewki
- 6 ziemniaków
- 1 pietruszka
- 1/8 selera
- 2 pączki szparagów (1 kg)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 10 ziaren pieprzu
- sól
- 1 łyżeczka cukru
Marchew, pietruszkę, ziemniaki i selera obrać. Zalać 2,5 l wody. Dodać udka, sól i pieprz. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.
Szparagi obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Oddzielić główki, one będą wrzucane na samym końcu.
Ugotowany wywar przecedzić. Dolać wody, tak aby uzupełnić do 2 - 2,5 l płyn, wrzucić odcedzone ziemniaki, szparagi (bez główek) oraz cukier. Gotować do miękkości szparagów. Wszystko dokładnie zblendować. W razie konieczności doprawić solą. Dodać śmietanę i jeszcze raz zblendować. Wstawić na ogień, dodać główki. Gdy zupa zacznie się gotować wyłączyć ją. Główki dojdą w gorącej zupie. W trakcie jedzenia będą fajnie chrupać. Zupę podawać z grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz