Zupa szparagowa

Kolejna odsłona szparagów :-) Zupa szparagowa, a w sumie krem szparagowy. Niesłychanie delikatna w smaku. Doskonale smakuje z grzankami. Ja moje grzanki przez przypadek spryskałam oliwą z chili. Były lekko ostre, ale ta ostrość doskonale skomponowała się z kremem szparagowym :-).

  • 3 udka z kurczaka
  • 2,5 l wody
  • 2 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • 2 pączki szparagów (1 kg)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 10 ziaren pieprzu
  • sól 
  • 1 łyżeczka cukru
Marchew, pietruszkę, ziemniaki i selera obrać. Zalać 2,5 l wody. Dodać udka, sól i pieprz. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.
Szparagi obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Oddzielić główki, one będą wrzucane na samym końcu. 
Ugotowany wywar przecedzić. Dolać wody, tak aby uzupełnić do 2 - 2,5 l płyn, wrzucić odcedzone ziemniaki, szparagi (bez główek) oraz cukier. Gotować do miękkości szparagów. Wszystko dokładnie zblendować. W razie konieczności doprawić solą. Dodać śmietanę i jeszcze raz zblendować. Wstawić na ogień, dodać główki. Gdy zupa zacznie się gotować wyłączyć ją. Główki dojdą w gorącej zupie. W trakcie jedzenia będą fajnie chrupać. Zupę podawać z grzankami.

Komentarze

Popularne posty