Zapiekanka ziemniaczana z chorizo

Kolejna odsłona zapiekanki ziemniaczanej. 
Lubię ziemniaki,  prawie w każdej postaci, więc nic dziwnego, że pojawiają się zapiekanki ziemniaczane. 
Ta jest w miarę szybka w przygotowaniu. Użyłam do niej resztek z lodówki.

(porcja na 2 - 3 osoby)
  • 600 g ziemniaków
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 3 szalotki lub inne cebule
  • kilka pieczarek (u mnie 5 sztuk)
  • 5 - 6 suszonych pomidorów
  • 50 g parmezanu
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry grubości około pół centymetra. Podgotować w osolonej wodzie. Nie mogą być za miękkie. Dojdą w czasie zapiekania.
Boczek pokroić w paski około 1 cm. Podsmażyć. Odlać niewielką ilość wytopionego tłuszczu i podsmażyć na nim pokrojone w plasterki pieczarki.
Do boczku dodać pokrojoną w piórka szalotkę. Znowu podsmażać do momentu, aż się zeszkli cebula. Chorizo pokroić w plasterki i dorzucić do boczku i cebuli. Krótko podsmażyć. Dorzucić pieczarki i pokrojone w paski pomidory. Zestawić z ognia.
Podgotowane ziemniaki odcedzić i zalać śmietanką. Potrzymać na ogniu do momentu, aż śmietanka zacznie gęstnieć. Dodać wcześniej podsmażone dodatki i przyprawy. Delikatnie wymieszać. W razie potrzeby posolić i doprawić pieprzem.
Tak przygotowane składniki przenieść do naczynia do zapiekania. Wyrównać powierzchnię i posypać startym parmezanem. Zapiekać przez 30 minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.

Komentarze

Popularne posty