Zapiekanka ziemniaczana z chorizo
Kolejna odsłona zapiekanki ziemniaczanej.
Lubię ziemniaki, prawie w każdej postaci, więc nic dziwnego, że pojawiają się zapiekanki ziemniaczane.
Ta jest w miarę szybka w przygotowaniu. Użyłam do niej resztek z lodówki.
(porcja na 2 - 3 osoby)
- 600 g ziemniaków
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g kiełbasy chorizo
- 3 szalotki lub inne cebule
- kilka pieczarek (u mnie 5 sztuk)
- 5 - 6 suszonych pomidorów
- 50 g parmezanu
- 150 ml śmietanki 18%
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry grubości około pół centymetra. Podgotować w osolonej wodzie. Nie mogą być za miękkie. Dojdą w czasie zapiekania.
Boczek pokroić w paski około 1 cm. Podsmażyć. Odlać niewielką ilość wytopionego tłuszczu i podsmażyć na nim pokrojone w plasterki pieczarki.
Do boczku dodać pokrojoną w piórka szalotkę. Znowu podsmażać do momentu, aż się zeszkli cebula. Chorizo pokroić w plasterki i dorzucić do boczku i cebuli. Krótko podsmażyć. Dorzucić pieczarki i pokrojone w paski pomidory. Zestawić z ognia.
Podgotowane ziemniaki odcedzić i zalać śmietanką. Potrzymać na ogniu do momentu, aż śmietanka zacznie gęstnieć. Dodać wcześniej podsmażone dodatki i przyprawy. Delikatnie wymieszać. W razie potrzeby posolić i doprawić pieprzem.
Tak przygotowane składniki przenieść do naczynia do zapiekania. Wyrównać powierzchnię i posypać startym parmezanem. Zapiekać przez 30 minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz