Szczypior w śmietanie z rzodkiewką i pomidorem
Kolejna odsłona szybkiego dania śniadaniowego. Właśnie teraz, wiosną, gdy są już młody szczypior i rzodkiewki, sałatka ta smakuje najlepiej. Jeżeli ktoś chce być fit, to zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego. Osobiście nie polecam :-). Śmietana, to śmietana :-) i już. Sałatkę najlepiej podawać z bułką lub chlebem delikatnie okraszonymi masełkiem.
(na 2 porcje)
- solidny pęczek szczypioru, im więcej tym lepiej
- 5 rzodkiewek
- 1 średni pomidor
- sól
- pieprz
- 200 - 300 g śmietany 18%
Szczypior, rzodkiewki i pomidora umyć.
Szczypior posiekać. Wrzucić do sporej miseczki, lekko posolić i wymieszać. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki i dodać do szczypioru. Pomidora pokroić w kostkę, tak wielkości około 1 cm. Wymieszać ze szczypiorem. Dosolić i popieprzyć do smaku. Dodać śmietanę. Wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz