Syrop z pędów sosny

Pamiętam go jeszcze z czasów dzieciństwa. Dzięki swoim właściwościom wykrztuśnym i przeciwbakteryjnym doskonale zwalcza kaszel, katar, chrypkę, bóle gardła, a i przy zapaleniu oskrzeli nie zaszkodzi go stosować. Pędy sosny bogate są w witaminę C, olejki eteryczne i sole mineralne, przez co wzmacniają nasz organizm.
Pędy należy zbierać w maju, kiedy mają około 10 - 12 cm długości.
Przerobione pędy można śmiało wykorzystać do sporządzenia nalewki, która również posiada właściwości lecznicze. Niestety wówczas będzie to specyfik tylko dla dorosłych.
Proponowane dawkowanie syropu:
  • dorośli: 3 - 4 razy dziennie po jednej łyżce 
  • dzieci: 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.
Syrop można pić samodzielnie lub dodawać do herbaty.




  • 1 kg pędów sosny 
  • 800  g cukru
Pędy oczyścić z brązowych łusek. Układać w słoiku warstwami i przesypywać cukrem. Słoik przykryć pokrywką, ale jej nie dokręcać. Odstawić na około 2 tygodnie w pobliże słonecznego parapetu. Co pewien czas zawartość słoika wymieszać, aby lepiej rozprowadził się cukier.
Po 2 tygodniach syrop zlać do wyparzonych słoiczków lub butelek, zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Na zdrowie :-).

Komentarze

Popularne posty