Sałatka ziemniaczana ze szparagami

I jeszcze raz szparagi :-). Tym razem coś przydatnego do dań z grilla. W końcu zaczął się sezon grillowy. Samo mięsko nie wystarczy :-)

  • 750 g młodych ziemniaków
  • 1 kg szparagów (2 pęczki)
  • 200 g groszku cukrowego
  • 2 łyżki majonezu (czubate)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • sól 
  • pieprz 
  • cukier
  • kostki lodu
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i pokroić w około centymetrowe talarki (mogą być mniejsze).
Szparagi obrać, pokroić na około 4 - 5 cm kawałki i ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzić, rozłożyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wystygnięcia.
Groszek zblanszować (2 minuty) w osolonej wodzie, a następnie szybko przełożyć do miseczki z lodowatą wodą. Zachowa swój zielony kolor.
Koperek posiekać.
Ziemniaki, szparagi i groszek umieścić w misce. Zalać sosem przygotowanym z majonezu, śmietany, koperku, soli i pieprzu. Delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.


Komentarze

Popularne posty