Sałatka ziemniaczana ze szparagami
I jeszcze raz szparagi :-). Tym razem coś przydatnego do dań z grilla. W końcu zaczął się sezon grillowy. Samo mięsko nie wystarczy :-)
- 750 g młodych ziemniaków
- 1 kg szparagów (2 pęczki)
- 200 g groszku cukrowego
- 2 łyżki majonezu (czubate)
- 3 łyżki śmietany 18%
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
- cukier
- kostki lodu
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i pokroić w około centymetrowe talarki (mogą być mniejsze).
Szparagi obrać, pokroić na około 4 - 5 cm kawałki i ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzić, rozłożyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wystygnięcia.
Groszek zblanszować (2 minuty) w osolonej wodzie, a następnie szybko przełożyć do miseczki z lodowatą wodą. Zachowa swój zielony kolor.
Koperek posiekać.
Ziemniaki, szparagi i groszek umieścić w misce. Zalać sosem przygotowanym z majonezu, śmietany, koperku, soli i pieprzu. Delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz