"Raz dwa" farsze do jaj

Niby po Wielkanocy, ale farsze do jaj zapewne się przydadzą. Można takie jajeczka podać jako przystawkę lub zagryzkę. W końcu zbliża się okres grillowy i coś oprócz mięsa i warzyw też może się pojawić na stole :-).
Polecam dwa. Proste w wykonaniu. Nie oznacza, że nie są pracochłonne - krojenia jest trochę, ale leniwsi mogą wykorzystać blender lub tarkę do warzyw.
Każdy farsz na jakieś 6 jaj (12 połówek).

Farsz "raz":
  • 200 g wędzonego, parzonego boczku
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka szczypiorku
  • majonez
  • sól
  • pieprz
Farsz "dwa":
  • 250 g pieczarek
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 6 żółtek
  • tłuszcz do smażenia
  • majonez
  • sól
  • pieprz
Ugotować jaja (12 sztuk lub więcej lub mniej :-)). Obrać. Przeciąć na połówki i powyjmować żółtka.
Boczek pokroić w drobną kosteczkę, taką 3/3 mm. Podsmażyć, ale nie robić skwarków :-). Wystudzić. Szczypior posiekać.
Do wystudzonego boczku dodać rozgniecione żółtka, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać majonez - wedle uznania. Masa nie może być za sucha. Ponownie wymieszać. Dodać szczypior. Za pomocą łyżeczki formować kulki i wkładać do białka w miejsce żółtek. Posypać szczypiorkiem.

Szalotkę pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i również pokroić w drobną kosteczkę 3/3 mm. Można oczywiście próbować zblendować lub zetrzeć na tarce, ale moim zdaniem to nie to samo. Natkę pietruszki posiekać.
Rozgrzać tłuszcz. Zeszklić szalotkę. Dodać pieczarki i smażyć do całkowitego odparowania wody. Posolić. Do wystudzonych pieczarek dodać żółtka, sól, pieprz, natkę pietruszki i majonez. Wymieszać. Nakładać łyżeczką do białek. Posypać z wierzchu natką.

Składniki na farsze można przygotować z wyprzedzeniem.

Komentarze

Popularne posty