Pieczone żeberka
Osobiście nie przepadam za żeberkami, ale MD tak. Więc na Jego prośbę zrobiłam.
Żeberka to głównie kości, chrząstki i trochę mięsa. Mi trafiły się naprawdę ładne. Miały sporo mięska. MD jadł ze smakiem. Mogę stwierdzić, że wyszły bardzo dobre :-).
Żeberka to głównie kości, chrząstki i trochę mięsa. Mi trafiły się naprawdę ładne. Miały sporo mięska. MD jadł ze smakiem. Mogę stwierdzić, że wyszły bardzo dobre :-).
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżeczki czerwonej czubricy (przyprawa)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- tłuszcz do smażenia
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i posolić. Następnie dokładnie natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw. Odstawić na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Obsmażone żeberka umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec 1,5 godziny.
Upieczone żeberka wyjąć z worka i pozwolić im kilka minut odpocząć.
Komentarze
Prześlij komentarz