Pieczone żeberka

Osobiście nie przepadam za żeberkami, ale MD tak. Więc na Jego prośbę zrobiłam. 
Żeberka to głównie kości, chrząstki i trochę mięsa. Mi trafiły się naprawdę ładne. Miały sporo mięska. MD jadł ze smakiem. Mogę stwierdzić, że wyszły bardzo dobre :-).



  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżeczki czerwonej czubricy (przyprawa)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • tłuszcz do smażenia
Kmin rozetrzeć w moździerzu. Dodać pozostałe przyprawy (bez soli). Wymieszać.
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i posolić. Następnie dokładnie natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw. Odstawić na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Obsmażone żeberka umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec 1,5 godziny.
Upieczone żeberka wyjąć z worka i pozwolić im kilka minut odpocząć.

Komentarze

Popularne posty