Krewetki w warzywach z makaronem udon
Kolejna potrawa inspirowana Dalekim Wschodem. Naszła nas chętka na smak grzybków shimeji i krewetek. Wyszło całkiem ciekawe połączenie smaków. Prócz grzybków i krewetek w daniu pojawiła się kapusta pak choi. Sos podałam z makaronem udon, ale równie dobrze będzie się komponował z makaronem ryżowym, sojowym lub ryżem.
Nasze smaki :-).
(na 3 porcje)
- 300 g krewetek
- 300 g grzybków shimeji
- 2 kapusty pak choi
- 100 g groszku cukrowego
- 1 czerwona papryka szpiczasta
- 1 marchew
- 1 średni por
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- kilka kropli piri - piri
- 2 łyżki sosu słodkiego mango - chili
- olej do woka
- sól
- pieprz
- kolendra
Grzybki oczyścić, umyć, osuszyć i wrzucić na rozgrzany olej do woka. Smażyć do całkowitego odparowania wody. W międzyczasie oczyścić pozostałe warzywa. Marchew przy pomocy obieraczki do warzyw zetrzeć na około 5 cm paseczki. Pora i paprykę pokroić w krążki. Groszek cukrowy oczyścić z łyków i przekroić w poprzek na połówki. Pak choi przekroić na połówki i na paski szerokości około 1 cm.
Krewetki oczyścić z ogonków, skropić sosem sojowym i sokiem z cytryny.
Do podsmażonych grzybków dodać krewetki. Smażyć 2 minuty. Następnie dodać pora i marchew. Ponownie smażyć 2 minuty. Dodać paprykę i kolejne 2 minuty. Na tym etapie dodajemy olej sezamowy, pozostały sos sojowy, sos słodki mango chili (może być inny), sól i pieprz. Smażyć jeszcze 1 minutę. Na koniec wrzucić pak choi i smażyć jeszcze około 2 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz