Ziemniaczana zapiekanka z pulpecikami
Ciekawe danie jednogarnkowe. Nie oznacza to, że w czasie przygotowań nie brudzę innych garnków :-). Potrzebne będą patelnia, garnek około 2 - u litrowy i ostatecznie naczynie do zapiekania. Ale warto. Zapewniam.
Zapiekankę robiły moje dziewczęta na zajęciach praktycznych :-). Tam mi bardzo smakowała dlatego postanowiłam zrobić ją w domu. Oczywiście dodając coś od siebie.
(na 4 porcje)
- 750 g ziemniaków
- 200 g pieczarek
- 150 g suszonych pomidorów
- 1 - 2 szalotek
- 2 ząbki czosnku
- około 500 ml śmietanki 18 %
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 400 g mięsa mielonego
- 1 jajo
- 150 g sera cheddar
- 100 g grana padano
- 125 - 200 g mozzarelli di Bufala (akurat taką miałam)
- olej z suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
Pieczarki pokroić w plastry lub półplastry i podsmażyć w niewielkiej ilości oleju po pomidorach. Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę oraz rozmaryn i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry (ja użyłam do tego mandoliny lub, jak kto woli szatkownicę). Do garnka włożyć ziemniaki, pokrojony w plastry czosnek, pokrojone w paski suszone pomidory i podsmażone pieczarki. Zalać około 400 - 450 ml śmietanki 18%. Wymieszać i gotować tak długo, aż masa zgęstnieje. Dodać bazylię, majeranek oraz do smaku sól i pieprz. Gotować do momentu, gdy ziemniaki zaczną mięknąć. Zestawić z ognia.
Mięso zmielić w maszynce z sitkiem o małych oczkach. Dodać jajo, 2 łyżki startego na tarce o drobnych oczkach cheddara, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Mi wyszło 30 sztuk. Klopsiki zblanszować w lekko osolonej wodzie.
Naczynie do zapiekania (u mnie 20/20 cm) wysmarować masłem. Wyłożyć połowę masy ziemniaczanej. Wyrównać powierzchnię. Ułożyć klopsiki. Posypać startym cheddarem. Wyłożyć pozostałą część masy ziemniaczanej. Ponownie wyrównać.
Na wierzch ułożyć poszarpaną mozzarellę i posypać wszystko startym grana padano.
Piec przez 45 - 60 minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz