Tort z lodami?

Po raz kolejny pokusiłam się o udekorowanie tortu waflami do lodów. Wygląda to bardzo efektownie. Niestety wafle chłoną wilgoć. Tym razem od środka oblałam je czekoladą. Następnym razem całe pokryję warstwą czekolady :-)
Taki tort można z powodzeniem zrobić na urodziny, komunię, czy święta.
Biszkopt można przygotować z tego przepisu biszkopt kakaowy.

  • biszkopt 
  • konfitura z żółtych owoców
  • alkohol do nasączenia biszkoptu - u mnie amaretto
  • wafle do lodów
  • 3 czekolady mleczne
  • mandarynki z puszki
Masa 1:
  • 0,5 l śmietanki 30 %
  • 0,5 kg mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan - fix
 Masa 2:
  • 0,5 l śmietanki 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan - fixy
Biszkopt upiec zgodnie z przepisem biszkopt kakaowy.
Wafle przekroić na pół. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wysmarować nią  dokładnie wnętrze każdej połówki wafla. Pozostawić do wystygnięcia.
Do misy robota lub miksera wlać śmietankę i dodać 0,5 kg mascarpone. Ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania zwolnić obroty, dodać cukier puder i śmietan - fix. Chwilę miksować.
Biszkopt odwrócić wierzchem na spód. Przekroić na 3 części. Każdy krążek skropić alkoholem.
Dolny krążek posmarować masą. Nałożyć konfiturę. Drugi krążek posmarować masą i nakryć pierwszy. Ponownie nanieść masę. Przykryć trzecim (dno naszego biszkoptu). Na wierzchu rozprowadzić resztę masy.
Przystąpić do zrobienia 2 masy - identycznie jak wyżej. Ta będzie delikatniejsza i mniej zwięzła. Tą masą posmarować boki naszego tortu. Następnie mocować w niej połówki wafli. Mi weszło 15 połówek:-). 
Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdki napełniać wafle. Wierzch udekorować pozostałą masą i cząsteczkami mandarynek.

Komentarze

Popularne posty