Tort z lodami?
Po raz kolejny pokusiłam się o udekorowanie tortu waflami do lodów. Wygląda to bardzo efektownie. Niestety wafle chłoną wilgoć. Tym razem od środka oblałam je czekoladą. Następnym razem całe pokryję warstwą czekolady :-)
Taki tort można z powodzeniem zrobić na urodziny, komunię, czy święta.
- biszkopt
- konfitura z żółtych owoców
- alkohol do nasączenia biszkoptu - u mnie amaretto
- wafle do lodów
- 3 czekolady mleczne
- mandarynki z puszki
- 0,5 l śmietanki 30 %
- 0,5 kg mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan - fix
- 0,5 l śmietanki 30 %
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan - fixy
Biszkopt upiec zgodnie z przepisem biszkopt kakaowy.
Wafle przekroić na pół. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wysmarować nią dokładnie wnętrze każdej połówki wafla. Pozostawić do wystygnięcia.
Do misy robota lub miksera wlać śmietankę i dodać 0,5 kg mascarpone. Ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania zwolnić obroty, dodać cukier puder i śmietan - fix. Chwilę miksować.
Biszkopt odwrócić wierzchem na spód. Przekroić na 3 części. Każdy krążek skropić alkoholem.
Dolny krążek posmarować masą. Nałożyć konfiturę. Drugi krążek posmarować masą i nakryć pierwszy. Ponownie nanieść masę. Przykryć trzecim (dno naszego biszkoptu). Na wierzchu rozprowadzić resztę masy.
Przystąpić do zrobienia 2 masy - identycznie jak wyżej. Ta będzie delikatniejsza i mniej zwięzła. Tą masą posmarować boki naszego tortu. Następnie mocować w niej połówki wafli. Mi weszło 15 połówek:-).
Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdki napełniać wafle. Wierzch udekorować pozostałą masą i cząsteczkami mandarynek.
Komentarze
Prześlij komentarz