Szparagi z wody
Sezon szparagowy rozpoczęty. Super warzywo. Mało kaloryczne. Można jeść bez końca :-) nawet na surowo. Uwielbiam je. Osobiście preferuję szparagi białe.
W najbliższym czasie pojawi się na blogu kilka przepisów z wykorzystaniem tego przysmaku. Dziś najprostszy do wykonania.
Szparagi z wody. Niby nic trudnego, a wielokrotnie słyszałam, że wychodzą gorzkie. Przyczyn jest kilka. Główna to zbyt późne zebranie szparagów - nie ma tu winy kucharza. Kolejna to nieodpowiednie gotowanie. Ja gotuję zawsze w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Rzadko się zdarza, że pojawia się gorycz (patrz przyczyna pierwsza).
Szparagi należy gotować na stojąco, nie zanurzając czubków. Ugotują się na parze. W swojej kolekcji garnków posiadam taki specjalny do gotowania szparagów. Wysoki i z wyjmowanym sitkiem. Polecam każdemu. Do takiego garnka wchodzi 1,5 kg obranych szparagów (3 pęczki). Jeżeli nie posiadacie takiego gara, a mniemam, że większość go nie ma, radzę obrane szparagi związać za pomocą sznurka wędliniarskiego w pęczki i na stojąco umieścić w każdym innym wysokim garnku.
Kolejna zasada to nie przegotować, mają być jędrne.
I jeszcze jedna ważna zasada. Jeżeli kupujecie szparagi z zamiarem zrobienia ich w dniu następnym, zawsze umieśćcie je w zimnej wodzie w lodówce. Inaczej zwiędną i będą nieapetycznie wyglądać.
Na koniec dodam, że szparagi najlepiej, przynajmniej jeśli o mnie chodzi, smakują z bułką tartą na masełku. Pychotka.
- 2 pęczki białych szparagów
- woda
- 1,5 łyżki soli
- 1,5 łyżki cukru
- 50 g masła
- 3 łyżki bułki tartej
Szparagi obrać za pomocą obieraczki lub ostrego nożyka, zaczynając tak 2 cm poniżej czubka. Końcówki około 2 cm odciąć, nie ukrywajmy zawsze znajdą się zdrewniałe.
Zagotować wodę - najlepiej w czajniku. Szparagi wstawić do garnka (jeżeli czubki wystają nie szkodzi, ugotują się na parze), zalać gorącą wodą, tak do 2/3 ich wysokości. Dodać sól i cukier. Gotować pod przykryciem tak około 8 minut. Najlepiej sprawdzić widelcem, czy są miękkie. Tuż pod czubkiem szparagi powinny być twardsze niż niżej. Zapewniam w niczym to nie szkodzi, a mają lepszy, bardziej wyrazisty smak.
Szparagi odcedzić i delikatnie przenieść na półmisek.
Bułkę zrumienić na suchej patelni. Dodać masło, wymieszać, poczekać do roztopienia i zestawi z ognia. Tak przygotowaną bułką polać szparagi.
Szparagi odcedzić i delikatnie przenieść na półmisek.
Bułkę zrumienić na suchej patelni. Dodać masło, wymieszać, poczekać do roztopienia i zestawi z ognia. Tak przygotowaną bułką polać szparagi.
Komentarze
Prześlij komentarz