Surówka z fioletowej i żółtej marchwi

W znanym wszystkim dyskoncie pojawiły się kolorowe marchewki. Na próbę kupiłam po jednej fioletowej i żółtej. Ciekawa byłam ich smaku. I jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że smakują marchewkowo :-). Powiedziałabym, że ich smak jest bardziej marchwiowy niż naszej zwyczajnej karotki. Polecam każdemu. Spróbujcie. Może cena nie zachęca, ale jedna sztuka nie wychodzi tak drogo, a warto.

  • 1 fioletowa marchewka
  • 1 żółta marchew
  • 1 jabłko
  • sok z 1 mandarynki
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • sól

Marchewki i jabłko obrać. Zetrzeć na tarce. Ja tarłam na dwóch rodzajach oczek, tak po połowie zarówno marchew, jak i jabłko, na małych i dużych.
Wycisnąć sok z mandarynki.
Wymieszać składniki ze sobą, dodać sok, śmietanę i sól do smaku.

Komentarze

Popularne posty