Makaron z sosem truskawkowym
W niedzielę kupiliśmy truskawki. Nie mogłam się oprzeć pokusie, aby zrobić makaron z sosem truskawkowym. Wiadomo, że hiszpańskie. Naszych jeszcze nie ma. Można się więc zdziwić dlaczego właśnie z takich robiłam sos? Ich zapach był powalający. Taki swojski, truskawkowy :-). No nie mogłam i już.
Szczerze mówiąc nawet w smaku były dobre.
(na 2 porcje)
- 250 g makaronu (u mnie duże świdry :-))
- 500 g truskawek
- 250 ml śmietanki 30 %
- 2 - 3 łyżki cukru (ewentualnie do smaku)
- mięta
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. W międzyczasie umyć, pokroić (pozostawiając 2 truskawki do dekoracji), posłodzić i lekko poddusić widelcem truskawki.
Ubić na sztywno śmietankę. Delikatnie połączyć ją z truskawkami.
Część sosu wyłożyć na dno miseczek. Na sos nałożyć makaron i ponownie sos. Udekorować pokrojoną w plastry truskawką i miętą.
Ubić na sztywno śmietankę. Delikatnie połączyć ją z truskawkami.
Część sosu wyłożyć na dno miseczek. Na sos nałożyć makaron i ponownie sos. Udekorować pokrojoną w plastry truskawką i miętą.
Komentarze
Prześlij komentarz