Śledzie w śmietanie

Śledzie, śledziki. Zwał, jak zwał. Nie przepadam za nimi. Ale MD lubi. Ostatnio wspominał śledzie swojej babci. No cóż nie dorównam Babci, ale musiałam spróbować. Nie były takie, jak babcine, ale ponoć smaczne. Sama nawet spróbowałam i myślę, że wyszły całkiem dobrze :-)
A tak nawiasem mówiąc, mamy Wielki Post, więc śledzie będą miały branie :-)


(na 2 porcje)
  • 3 płaty śledziowe
  • 400 g śmietany 18%
  • 1/2 jabłka
  • 3 szalotki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka lub więcej posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki cukru
Jabłko pokroić w cienkie paski. Szalotkę w plasterki. Umieścić w misce i skropić sokiem z cytryny. Dodać koperek i wymieszać.
Wlać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Płaty śledziowe pokroić w romby i wymieszać z sosem śmietanowym.
Najlepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu, gdy smaki się przegryzą.

Komentarze

Popularne posty