Pulpeciki w sosie koperkowym

Sos koperkowy i do tego puszyste pulpeciki. Pycha. 
Są pewne dania obok których nie można przejść obojętnie. W moim przypadku to wszelkiego rodzaju kotlety mielone lub pulpety. Od wczesnego dzieciństwa za nimi przepadałam. A jeszcze sos koperkowy do tego. Toż to już czysta rozpusta :-). A gdyby tak dodać mizerię? Brak słów do opisania stanu w jakim wtedy znajdują się moje kubki smakowe.
Pulpety robiłam z dwukrotnie mielonej łopatki. Sama mielę mięso. Mam wtedy stuprocentową pewność, co do jego jakości.


(na 4 porcje)
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 szalotki lub inne cebule
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 1 bułka kajzerka lub inna jasna
  • pęczek włoszczyzny
  • pęczek koperku
  • 1 l wody (zależy od ilości sosu - może być więcej)
  • vegeta
  • mąką
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowne lub margaryna)
Włoszczyznę umyć, obrać warzywa korzeniowe i jedną szalotkę,  zalać wodą. Dodać sól i gotować do miękkości. Wyjąć ugotowane warzywa.
Bułkę zalać wodą lub mlekiem. Rozmokniętą odcisnąć.
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki i zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Pod koniec mielenia przepuścić przez maszynkę rozmokniętą bułkę.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto w niewielkiej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłączyć. Czosnku nie wolno długo smażyć, bo szybko się przypala i traci smak.
Do zmielonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę, jajo, sól i pieprz. Dokładnie i przez kilka minut wyrabiać masę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z masy mięsnej lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Powinno wyjść około 25 pulpetów. Obtoczyć je w mące i partiami lekko podsmażać. Nie muszą mieć złotego koloru. Powierzchnia pulpecika ma się ściąć.
Podsmażone pulpety umieścić w garnku z wywarem warzywnym. Gotować przez 10 minut.
Po tym czasie wyłowić pulpeciki, a z płynu w którym się gotowały zrobić sos (jeśli uznacie, że jest go za mało uzupełnić wodą do pożądanej objętości). Do słoiczka wlać trochę zimnej wody i wsypać 2 łyżki mąki. Zakręcić i roztrzepać, tak, aby nie było grudek. Taką zawiesinę wlewać do gotującego się wywaru. Mieszać. Ile tak naprawdę mąki dodamy, zależy od tego jakiej gęstości ma być sos. 
Gotować kilka minut, aby pozbyć się smaku mąki. Doprawić do smaku vegetą, pieprzem, a w razie konieczności solą.
Koper opłukać, przesuszyć i posiekać. Dodać do sosu. Na koniec wmieszać 2 łyżki śmietany. Pulpety umieścić w sosie. Chwilę podgrzewać, aby chwyciły wewnątrz odpowiednią temperaturę.

Komentarze

Popularne posty