Pierogi z mięsem
Kontynuacja walki z pierogami. Dla mojego MD robiłam pierogi z mięsem. Te ruskie je również. Smakują Mu bardzo, ale mięsko to mięsko.
Przepis na farsz mięsny mój autorski. Z podanych niżej składników wyjdzie około 40 pierogów. Ciasto jak przy ruskich (moje wypieki - pierogi).
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (szklanka = 250 ml)
- 1 szklanka gorącej lub bardzo ciepłej wody (nie wrzącej)
- 1 jajo
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
- 600 g mielonej łopakti (mieliłam sama)
- 1 szalotka
- 1 bułka
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- kilka kropli sosu piri - piri
- tłuszcz do smażenia
Mięso przepuścić przez drobne oczka w maszynce do mięsa. Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać zmielone mięso, smażyć kilka minut ciągle mieszając i rozbijając bryłki mięsa. Dodać przyprawy i odpowiednio posolić. Odstawić do wystygnięcia.
Bułkę namoczyć, odcisnąć i również przepuścić przez maszynkę do mięsa. Połączyć z ostudzonym mięsem i dobrze wyrobić. Farsz ma być zwięzły.
Ciasto
cienko rozwałkować na stolnicy, minimalnie podsypując mąką. Wycinać
krążki i nakładać farsz. Sklejać. Pierogi muszą być pękate
Gotować w osolonej wodzie przez 2 - 3 minut od wypłynięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz