Pierogi z mięsem

Kontynuacja walki z pierogami. Dla mojego MD robiłam pierogi z mięsem. Te ruskie je również. Smakują Mu bardzo, ale mięsko to mięsko. 
Przepis na farsz mięsny mój autorski. Z podanych niżej składników wyjdzie około 40 pierogów. Ciasto jak przy ruskich (moje wypieki - pierogi).

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej (szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka gorącej lub bardzo ciepłej wody (nie wrzącej)
  • 1 jajo
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
Składniki na farsz:
  • 600 g mielonej łopakti (mieliłam sama)
  • 1 szalotka
  • 1 bułka
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • kilka kropli sosu piri - piri
  • tłuszcz do smażenia
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić przystawką z hakiem na najwolniejszych obrotach. Ciasto można wyrabiać ręcznie. Należy tylko pamiętać o tej gorącej wodzie. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić na jakieś 30 minut, aby gluten zaczął pracować.

Mięso przepuścić przez drobne oczka w maszynce do mięsa. Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać zmielone mięso, smażyć kilka minut ciągle mieszając i rozbijając bryłki mięsa. Dodać przyprawy i odpowiednio posolić. Odstawić do wystygnięcia.
Bułkę namoczyć, odcisnąć i również przepuścić przez maszynkę do mięsa. Połączyć z ostudzonym mięsem i dobrze wyrobić. Farsz ma być zwięzły.

Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, minimalnie podsypując mąką. Wycinać krążki i nakładać farsz. Sklejać. Pierogi muszą być pękate
Gotować w osolonej wodzie przez 2 - 3 minut od wypłynięcia.

Komentarze

Popularne posty