Makaron w sosie śmietanowym z brokułem i boczkiem
Barak pomysłu na obiad? A może bark czasu lub chęci? Da się temu zaradzić. W pół godziny, nawet krócej można przygotować danie z makaronem i sosem śmietanowym.
Dzisiaj wersja z brokułem i boczkiem wędzonym.
(na 3 porcje)
Na głębokiej patelni podsmażyć pokrojony w centymetrowej szerokości paski boczek. Kiedy się zrumieni dodać pokrojoną w półplasterki szalotkę i zeszklić. Wlać całą śmietankę i zagotować. W trakcie gotowania sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Włożyć odcedzone różyczki brokuła. Chwilę podgotować. Dodać ugotowany makaron. Jeżeli stwierdzicie, że sos jest za gęsty podlać wodą z gotowania makaronu.
- 250 g makaronu (penne, kokardki, świderki)
- 1 brokuł
- 1 duża szalotka lub inna cebula
- 200 g (około) wędzonego, parzonego boczku
- 500 ml śmietanki 18%
- sól
- pieprz
- vegeta lub inna przyprawa
Na głębokiej patelni podsmażyć pokrojony w centymetrowej szerokości paski boczek. Kiedy się zrumieni dodać pokrojoną w półplasterki szalotkę i zeszklić. Wlać całą śmietankę i zagotować. W trakcie gotowania sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Włożyć odcedzone różyczki brokuła. Chwilę podgotować. Dodać ugotowany makaron. Jeżeli stwierdzicie, że sos jest za gęsty podlać wodą z gotowania makaronu.
Komentarze
Prześlij komentarz