Makaron w sosie śmietanowym z brokułem i boczkiem

Barak pomysłu na obiad? A może bark czasu lub chęci? Da się temu zaradzić. W pół godziny, nawet krócej można przygotować danie z makaronem i sosem śmietanowym.
Dzisiaj wersja z brokułem i boczkiem wędzonym.

(na 3 porcje)
  • 250 g makaronu (penne, kokardki, świderki)
  • 1 brokuł
  • 1 duża szalotka lub inna cebula
  • 200 g (około) wędzonego, parzonego boczku
  • 500 ml śmietanki 18%
  • sól
  • pieprz
  • vegeta lub inna przyprawa
W dwóch garnkach zagotować posoloną wodę. W jednym ugotować makaron - al dente, a w drugim podzielony na różyczki brokuł. Brokuł ma być jędrny, nie przegotowany. Odcedzić. Nie wylewać wody z makaronu.
Na głębokiej patelni podsmażyć pokrojony w centymetrowej szerokości paski boczek. Kiedy się zrumieni dodać pokrojoną w półplasterki szalotkę i zeszklić. Wlać całą śmietankę i zagotować. W trakcie gotowania sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Włożyć odcedzone różyczki brokuła. Chwilę podgotować. Dodać ugotowany makaron. Jeżeli stwierdzicie, że sos jest za gęsty podlać wodą z gotowania makaronu.

Komentarze

Popularne posty