Sajgonki
Kolejna potrawa z Dalekiego Wschodu.
Sajgonki, to typowo wietnamska potrawa. Rodzajów sajgonek jest wiele, są mięsne, wegetariańskie, z makaronem sojowym lub ryżowym.
Głównymi składnikami sajgonek są: sos sojowy, który nadaje smak i aromat; grzyby mun; papier ryżowy służący do zawijania sajgonek; makaron ryżowy lub sojowy oraz sos słodko kwaśny, stosowany zarówno do farszu, jak i maczania gotowych sajgonek.
Samo przygotowanie farszu nie jest trudne i czasochłonne. Natomiast zawijanie sajgonek to wyzwanie, ale w sytuacji kiedy farszu wyjdzie za dużo. Robiłam na papierze ryżowym o średnicy 15 cm, czyli małe. Z poniższych składników wyszły mi aż 33 sztuki.
Ważną sprawę stanowi wybór papieru ryżowego. Nie oszczędzajmy na nim. Tańszy jest kiepskiej jakości, cienki i rozpada się podczas smażenia. Polecam wybrać ten znanej i wiodącej w Polsce firmy. Nie podam nazwy, bo to kryptoreklama, ale można się łatwo domyślić :-)
(na około 30 sztuk małych sajgonek)
- 400 g mielonego mięsa
- 3 marchewki
- 5 łodyg selera naciowego
- 7 - 8 sztuk grzybów mun
- 1/2 pora
- 3 dymki (lub inne cebule i szczypior)
- 1czerwona papryka
- 2 kapusty pak choi
- 100 g pędów bambusa z zalewy
- sos sojowy
- sos piri - piri
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju sezamowego
- olej do woka lub inny do smażenia
- słodki sos chilli lub inny sos słodko - kwaśny
Na niewielkiej ilości oleju usmażyć mięso. Doprawić je 1/4 łyżeczki soli. Zdjąć z patelni.
Warzywa umyć. Grzyby mun zalać wrzątkiem, aby napęczniały.
Cebulę i por pokroić w krążki. Szczypior w 1,5 cm kawałki. Marchew i pędy bambusa na zapałką. Seler w talarki. Paprykę w paski. Kapustę pak choi w centymetrowej grubości paski. Grzyby mun w paski.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i pora, krótko podsmażyć. Dodać marchew, selera i grzyby. Smażyć przez jakieś 5 minut. Dodać paprykę i mięso. Znowu chwilę podsmażyć. Dodać kapustę pak choi i jeszcze smażyć 3 minuty. Dodać bambus i szczypior. Doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym i piri - piri.
Odstawić do wystygnięcia.
Papier ryżowy maczać w gorącej wodzie. Nakładać po łyżce przestudzonego farszu i zawijać tak jak nasze krokiety. Przygotowane sajgonki usmażyć na rozgrzanym oleju. Podawać ze słodkim sosem chilli lub innym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz