Kinder Country

Tym razem coś na deser. Nie nazwę tego ciastem, bo nie widziało piekarnika, ale deser jest najlepszym określeniem.
Kinder Country chodziło za mną od dawna. Jadłam jakiś czas temu u koleżanki i bardzo mi posmakowało. Nie da się ukryć, że jest słodkie i to mocno. Jeden kawałek i gorzka kawa zupełnie wystarczą. Polecam.
Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Nie mój :-)

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g herbatników
  • 2 białe czekolady
  • 2 mleczne czekolady
  • 3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść lub więcej na wierzch
Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
200 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno razem z serkiem mascarpone. Ciągle miksując na wolnych obrotach dolewać powoli ostudzoną czekoladę. Gdyby masa się zwarzyła, przerwać ubijanie i lekko schłodzić. Potem wymieszać. Powinno pomóc.  
Do masy dodać 3 szklanki płatków i delikatnie wymieszać. 
W kąpieli wodnej rozpuścić mleczne czekolady. Ostudzić.
Resztę śmietanki ubić na sztywno. Dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać do połączenia się składników.
Formę do pieczenia (u mnie 22/22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć jeden obok drugiego herbatniki. Wlać i wyrównać jasną masę. Ponownie ułożyć warstwę herbatników, a następnie wylać na nie ciemną masę. Wierzch wyrównać i posypać resztą Kangusów. Wstawić na około dwie godziny do lodówki.

Komentarze

Popularne posty