Łazanki z kapustą
Łazanki, czyli makaron w kształcie małych kwadracików. Można zrobić go samemu, ale polecam kupić gotowy. Przyspiesza pracę, a jak wiadomo gotowanie ma być łatwe i przyjemne :-).
Odkąd pamiętam, u mnie w domu, łazanki były robione z kapustą świeżą. Taki smak mam zakodowany i nie bardzo przepadam za tymi robionymi z kapustą kiszoną.
Moim największym problemem przy przygotowywaniu łazanek są gabaryty gotowego dania. Dla nas dwojga to obiad na trzy dni.
(porcja dla 4 - 6 osób)
- makaron łazanki
- mała główka kapusty
- 5 sztuk kiełbasy parówkowej lub innej
- 2 cebule (oczywiście moje ulubione szalotki)
- margaryna lub inny tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści. Kroimy na mniejsze części, odcinamy głąb i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy zmięknie odcedzamy i studzimy. Kiedy kapusta ostygnie należy odcisnąć ją z nadmiaru wody. Ja robię to przy użyciu czystej ściereczki do naczyń. Odciśniętą kapustę należy posiekać w drobne kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na margarynie. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażyć. Następnie dodać posiekaną kapustę i nadal smażyć Należy pamiętać, że kapusta wchłonie tłuszcz, więc w czasie smażenia należy go dodać, aby nie spalić potrawy. Na tym etapie można już doprawić solą i pieprzem.
Zagotować wodę z solą i ugotować makaron. U mnie al dente.
Ugotowany makaron połączyć z kapustą. W razie potrzeby doprawić.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na margarynie. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażyć. Następnie dodać posiekaną kapustę i nadal smażyć Należy pamiętać, że kapusta wchłonie tłuszcz, więc w czasie smażenia należy go dodać, aby nie spalić potrawy. Na tym etapie można już doprawić solą i pieprzem.
Zagotować wodę z solą i ugotować makaron. U mnie al dente.
Ugotowany makaron połączyć z kapustą. W razie potrzeby doprawić.
Komentarze
Prześlij komentarz