Ryba po grecku
Jeszcze jeden świąteczny przysmak.
Warzywa obrać i ugotować al dente. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać. Rozgrzać 1/4 szklanki oleju i podsmażyć na nim warzywa. Doprawić solą, pieprzem oraz vegetą.
Ryba po grecku. Ja w moim przepisie użyłam czerwonej cebuli. Ciekawie prezentuje się na tle marchewki.
- 6 - 8 marchewek
- 2 pietruszki
- 1/8 selera (jeśli jest mały to 1/4)
- 10 - 12 cebul
- 1,5 szklanki oleju
- 1 duży przecier pomidorowy
- 3 łyżki keczupu
- sól, pieprz, vegeta, cukier
- około 1,5 kg ryby (nie polecam dorsza, za suchy)
Warzywa obrać i ugotować al dente. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać. Rozgrzać 1/4 szklanki oleju i podsmażyć na nim warzywa. Doprawić solą, pieprzem oraz vegetą.
Cebulę obrać, pokroić w plastry, sparzyć w pozostałym oleju, aż będzie szklista. Dodać przecier pomidorowy i keczup. Jeszcze chwilę dusić na małym ogniu. Do cebuli dodać wcześniej podsmażone warzywa i odrobinę cukru. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Rybę posolić, obsmażyć obtaczając wcześniej w mące. Układać warstwami w półmisku (sos - ryba - sos itd). Sos powinien stanowić ostatnią warstwę.
Komentarze
Prześlij komentarz