Rolada biszkoptowa
Kolejny przepis na coś słodkiego.
Rolada biszkoptowa z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Puszysta. Słodycz masy i biszkoptu złamałam powidłami z czereśni - oczywiście własnej roboty.
- 6 jaj
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 l śmietanki kremówki 30% (może być 36%)
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru (ilość, zależy od nas)
- 2 śmietan - fixy - na wszelki wypadek
- dowolny dżem, powidła, konfitura
- szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek. Dodać do nich szczyptę soli. Ubić na gęstą pianę. Po łyżce dodawać cukier, stale ubijając. Dodawać pojedynczo żółtka.
Mąki i proszek przesiać. Wymieszać delikatnie z masą jajeczną. Ja robię to na najwolniejszych obrotach robota. Jeżeli ktoś boi się, że masa opadnie, może wymieszać masę ręcznie za pomocą łyżki.
Całość wylać na blachę (50 cm/40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 15 - 20 minut. Biszkopt ma lekko odstawać od papieru. Wyjąć z piekarnika. Rzucić blachą z wysokości 50 cm. Ciasto lekko przestudzić. Zdjąć papier, rozłożyć na czystej ściereczce i wraz z nią zwinąć wzdłuż krótszego boku w roladę.
Mascarpone i śmietankę umieścić w misie i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i śmietan - fixy.
Komentarze
Prześlij komentarz