Pasta śledziowa

Jeśli lubicie ryby to polecam spróbować. Pasta nadaje się jako smarowidło do kanapek, farsz do jaj, czy dodatek do krakersów (szybka przekąska lub przystawka). Super sprawa na szybkie przejęcia lub dla niezapowiedzianych gości :-), a i w piątek dla poszczących.
Do pasty używam śledzie w oleju, ale może być każda inna ryba w oleju.


  • 2 puszki śledzi w oleju 
  • 1 cebula szalotka
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Śledzie, jeżeli nie są to filety, należy oczyścić z kręgosłupa i tych innych niechcianych elementów. Rozdrobnić widelcem.
Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ryby.
Ogórki również pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z rybą i cebulą.
Dodać majonez, sól i pieprz. Wymieszać.
Jeżeli pasta wyjdzie za gęsta można dodać jeszcze majonezu lub śmietany. 

Komentarze

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie kojarzę abym kiedykolwiek jadł taką pastę ale jak najbardziej jeśli chodzi o moje preferencje to ja przepadam za rybą. W sumie również niedawno miałem okazję przetestować przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/slodkie-i-slone-nalesniki-z-lososiem-mowi-dla-dwojga/ i jak najbardziej takie naleśniki z łososiem są wyjątkowo smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty