Kanapka z jajem sadzonym i bekonem

Tym razem coś innego. Kanapka na wzór tej z popularnej sieci. Nie da się jednak ukryć, że dużo lepsza, bo zrobiona własnoręcznie i z dobrej jakości składników.
Kanapka to bułka, jajo sadzone i bekon. W zależności od głodu, jaki czujemy można dać 2 jaja na osobę :-)



(na 2 porcje)
  • 2 bułki hamburgerowe lub inne miękkie
  • 2 lub 4 jaja
  • 8 plastrów bekonu (boczku)
  • 4 lub więcej plastrów żółtego sera (u mnie cheddar)
  • niewielka ilość masła
  • 2 łyżeczki majonezu
  • musztarda (mój MD używa)
Bekon podsmażyć na patelni. Od nas zależy jaką chrupkość chcemy uzyskać :-). Odsączyć na ręczniku papierowym. Tłuszcz wylać.
Na nieprzywieralnej patelni usmażyć jaja. I tu znów od nas zależy, czy chcemy mieć ścięte żółtka, czy raczej płynne. Ja wolę lekko płynne, a MD mocno ścięte.
Bułki przekroić i lekko posmarować masłem (lekko!). Posmarowaną stroną ułożyć na patelni. Przykryć pokrywką i smażyć przez chwilę na małym ogniu, aż do zrumienienia. Wyłączyć ogień  i obrócić połówki bułki. Nałożyć ser i jeszcze na chwilę nakryć patelnię pokrywką.
Na dolną część bułki ułożyć 2 plastry bekonu, następnie jajo lub jaja. Przykryć kolejnymi 2 plastrami. Górną część posmarować majonezem i/lub musztardą. Złożyć i pałaszować :-)

Komentarze

Popularne posty