Zapiekanka z polędwiczki wieprzowej z ogórkami
Dzisiaj coś łatwiejszego :-). Jamie Oliver i blog mirabelkowy.pl były moją inspiracją przy tworzeniu tego dania. Ostatnio oglądałam Jamiego i postanowiłam spróbować czegoś z jego przepisów. Danie robi się bardzo prosto. Najwięcej czasu wymaga gotowanie ziemniaków i przygotowanie sałatki z ogórków.
Osoby, które mnie znają doskonale wiedzą, że zawsze muszę coś zmienić lub dodać od siebie. I tak po odwiedzeniu znanego dyskontu zrodził się pomysł, aby zwykłe ziemniaki zastąpić fioletowymi :-). Muszę przyznać, że są smaczne, chociaż lekko słodkawe. Ich kolor po ugotowaniu - jaśniutki fiolet, troszkę zlał się z polędwiczką, ale nie żałuję. Smak potrawy - petarda :-). MD zachwycony.
(na 4 porcje)
Zapiekanka:
- 1 kg ziemniaków
- 300 g cheddara lub innego topliwego sera
- polędwiczka wieprzowa
- kilka plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- 50 g masła
- pieprz
- sól
- oliwa do smażenia
Sałatka z ogórków:
- 2 długie ogórki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek octu ryżowego
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sól
- nasiona sezamu do posypania
Ziemniaki obrać, posolić i ugotować.
Ogórki dobrze umyć (można nie obierać lub obrać częściowo, zostawiając podłużne paski ze skórką). Poszatkować na cienkie plastry, posolić i odstawić na 10 minut. Delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku. Sos sojowy wymieszać z cukrem, octem, imbirem i olejem sezamowym. Taką mieszaniną polać ogórki, wymieszać i odstawić na około godzinę do lodówki. Sezam uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Polędwiczkę oczyścić z błon. Ja odcięłam najcieńszy koniec - potem byłby za suchy. Obficie posolić i posypać świeżo mielonym lub młotkowanym pieprzem (ze wszystkich stron). Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć na złoty kolor polędwiczkę. Zdjąć z ognia, aby odpoczęła.
Ziemniaki odcedzić i utłuc z masłem na gładkie puree. Dodać 2/3 startego cheddara i wymieszać. Puree wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na środku umieścić całą polędwiczkę. Ziemniaki posypać resztą sera.
Zapiekać w nagrzanym do 170 st.C piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć i poutykać na około polędwiczki zwinięte w ruloniki plastry szynki. Wstawić jeszcze na 2 - 3 minut do piekarnika. Podawać z w/w sałatką z ogórka lub inną zieleniną.
Komentarze
Prześlij komentarz