Sałatka gyros

Gyros, jaki jest i jak smakuje każdy wie. Dziś jednak zarówno danie, jak i przepis nie są moje. Obiecałam moim uczennicom - a tak jestem nauczycielką w technikum żywienia i usług gastronomicznych - z klasy gastronomicznej, że wstawię przepis na mojego bloga. Dziewczyny solidnie dziś pracowały. Racja przy gyrosie praca za ciężka nie jest, ale one oprócz sałatki musiały upiec i udekorować pierniczki. Może ktoś pomyśli - niewiele roboty. I znów nic bardziej mylącego. Ponad 5 kg ciasta. Wierzcie jest co robić :-). Pierniki się udały. Gyros super. 
Dziewczyny super!


(na 4 porcje)

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3 szt. korniszonów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 szt. papryki świeżej lub konserwowej
  • 0,5 średniej lub 1 mała kapusta pekińska
  • majonez
  • keczup
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia
Mięso pokroić w kostkę i dobrze posypać przyprawą do gyrosa oraz posiekanym czosnkiem. dodać troszkę oleju, wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie usmażyć na złoto i pozostawić do ostygnięcia pod przykryciem, aby mięso nie obeschło.
Ogórki oraz paprykę pokroić w kostkę.
Cebulę i kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki.
Kukurydzę odsączyć od zalewy.
Układać warstwami:
  1. mięso z gyrosem
  2. cebula czerwona
  3. keczup - cienka warstwa
  4. ogórki
  5. kukurydza
  6. majonez
  7. papryka
  8. kapusta pekińska posypana przyprawą do gyrosa.

Komentarze

Popularne posty