Pierniczki
W dniu dzisiejszym podam przepis na pierniczki. To te, które wczoraj piekły moje uczennice. Przepis pochodzi od koleżanki po fachu - LS. Polecam gorąco. A dziewczynom z klasy gastronomicznej jeszcze raz dziękuję za pomoc :-).
- 500 g mąki tortowej
- 3 żółtka
- 400 g miodu
- 3/4 masła lub margaryny (250 g kostki)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawa do pierników
- wanilia
Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników, proszkiem do pieczenia i ziarenkami wanilii. Dodać tłuszcz, posiekać, a następnie ręcznie wyrabiać. Wbić żółtka i dalej wyrabiać. Ciągle wyrabiając podlewać miodem. Jeżeli stwierdzicie, że ciasto jest zbyt suche (zależy to wielkości żółtek, gęstości miodu, czy nawet suchości mąki) można dodać kolejne żółtko. Ciasto powinno być tak gęste, jak ciasto kruche. Można odstawić na godzinę lub dłużej do lodówki.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 5 do 8 mm. Wycinać kształty przy pomocy foremek. Wypiekać w 180 stopniach C przez 10 do 12 minut. Czas wypieku zależy od grubości ciasteczka i jego wielkości.
Ozdobić lukrem, czekoladą, posypkami.
Komentarze
Prześlij komentarz