Kurczak shimeji z makaronem Ramen
Na blogu debiutuję daniem inspirowanym kuchnią chińską. Chcę przedstawić przepis na sos z kurczakiem i grzybkami shimeji. Wraz z MD lubimy eksperymenty w kuchni oraz smaki kuchni Dalekiego Wschodu. Kurczak shimeji to nic innego jak sos serwowany przeze mnie z makaronem japońskim Ramen lub Udon. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast makaronu podać ryż.
(na 4 porcje)
- 2 filety z kurczaka
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 średni por
- 3 cebule szalotki (mogą być inne)
- 1 czerwona papryka
- 5 łodyg selera naciowego
- 1 opakowanie grzybków shimeji
- 8 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki sosu teriyaki
- sok z połowy limonki lub cytryny
- 6 łyżek słodkiego sosu chilli
- kilka kropli sosu piri - piri (opcjonalnie)
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki mąki lub skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki oleju sezamowego (najlepiej z prażonego sezamu)
- sól
- olej do smażenia (ja używam oleju do woka)
Filety z kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Lekko posolić i podsmażyć na oleju do woka. Zdjąć z patelni.
Cebulę obrać i pokroić w krążki lub piórka. Pora w krążki. Selera na kawałki około 0,5 cm. Marchew w julienne (na tzw. zapałkę), a paprykę w paski.
Grzybki shimeji odciąć od "korzeni" zostawiając długi trzonek - umyć i osuszyć.
Cebulę wraz z porem zeszklić na oleju. Dodać marchew i selera. Podsmażyć około 5 minut. Podlać 0,5 szklanki wody i dwoma łyżkami sosu sojowego. Dodać paprykę i grzybki. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. Do warzyw dorzucić kurczaka i lekko wszystko posolić.
Do dzbanka wlać 1,5 szklanki wody, resztę sosu sojowego, sos teriyaki, sos chilli, sok z połowy cytryny lub limonki, 3 - 4 kropli sosu piri - piri i mąkę kukurydzianą. Wymieszać. Wlać do warzyw i gotować kilka minut ciągle mieszając. Dodać olej sezamowy.
Gotowy sos podawać z makaronem typu Ramen, Udon lub ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz