Guacamole

Naszła mnie ochota na guacamole. Jest to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado z dodatkiem różnych składników. Oprócz awokado dodaje się sok z limonki i sól. Każdy rejon Meksyku stworzył własny sos dodając pomidory, cebulę, czosnek, kolendrę, paprykę chili i różne inne przyprawy. Mnie osobiście najbardziej odpowiada wersja z cebulą, chili i ewentualnie kolendrą. Oczywiście kilka kropli sosu piri - piri :-). 
Guacamole można używać jako smarowidło, dodatek do tortilli, nachosów, chipsów itp.
U mnie dziś z chipsami i piwkiem :-)



  • 2 średnie lub 3 mniejsze awokado
  • 1 większa szalotka ;-)
  • niewielka ilość chili
  • sok z połowy limonki (może być z całego owocu)
  • kilka kropli piri - piri (3 - 4 kropli)
  • sól


Cebulę obrać i drobno pokroić. Wycisnąć sok z limonki. Zalać nim cebulę i pozostawić na 15 minut, aby się zamarynowała. 
Pokroić w bardzo drobną kostkę chili.
Awokado przekroić, wyjąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć. Umieścić w miseczce i rozdrobnić widelcem - najlepiej smakuje kiedy są wyczuwalne niewielkie kawałki awokado. Dodać chili, cebulkę wraz z sokiem, sól i piri - piri. Wymieszać. W razie potrzeby dosmaczyć solą lub sokiem z limonki.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty