Ciasto kruche
Dzisiaj podam przepis na ciasto kruche z którego można wypiekać spody pod różne ciasta, babeczki, czy mazurki.
- 350 g mąki pszennej typ 450
- 50 g cukru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w misie robota lub miksera i wyrobić ciasto.
Ciasto oczywiście można przygotować ręcznie: na stolnicę wysypać mąkę, dodać zimne pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem. Następnie dodać cukier, sól, żółtka i śmietanę i krótko, aby za bardzo nie nagrzać ciasta, wyrabiać. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na brzegach zrobić ozdobny rant. Spód nakłóć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ryż, fasolę lub ceramiczne kulki. Rozprowadzić je równomiernie i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C z opcją góra/dół. Piec 10 minut. Następnie zdjąć obciążenie, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz